Κυριακή 11 Ιανουαρίου 2009

Ενημέρωση από την εκδήλωση του Σαββάτου 10/01.

Πραγματοποιήθηκε χθες η προγραμματισμένη εκδήλωση για το θέμα των εργαζόμενων του εργοστασίου Καρυπίδης, με την παρουσία μιας αντιπροσωπίας των εργαζόμενων. Έγινε συζήτηση για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν και για τα δίκαια αιτήματά τους.

Εκτός από το θέμα της καθυστέρησης των μισθών και των συνθηκών εργασίας, αξίζει να σημειωθεί το αίτημα που αφορά τις καλύτερες συνθήκες διαβίωσης των μεταναστών που εργάζονται εκεί, οι οποίοι στεγάζονται σε χώρους που παλιότερα χρησιμοποιούνταν ως αποθήκες, ακριβώς δίπλα από το εργοστάσιο. Στο συγκεκριμένο εργοστάσιο στεγάζονται περίπου 25 μετανάστες, κάτι που συμβαίνει γενικά στην ΒΙ.ΠΕ. Ιωαννίνων.Η στήριξη στους μετανάστες από τους συναδέλφους τους, καθώς και το γεγονός ότι αντιμετωπίζουν όλοι ενωμένοι αυτή την κατάσταση ήταν έκδηλη καθ' όλη τη διάρκεια της συζήτησης.

Παρόμοια προβλήματα αντιμετωπίζουν εργαζόμενοι και σε άλλα εργοστάσια, καθώς και σε άλλους χώρους εργασίας στην περιοχή του νομού Ιωαννίνων, εικόνα που σχηματίστηκε από τοποθετήσεις ατόμων που πήραν μέρος στη συζήτηση.

Οι εργαζόμενοι του εργοστασίου αποφάσισαν πως το ταμείο αλληλεγγύης της κατάληψης που προοριζόταν για τους ίδιους, θα ήταν χρησιμότερο να δοθεί στη συνδικαλίστρια Κ. Κούνεβα.

Τη Δευτέρα το απόγευμα θα συνεχιστεί η συζήτηση για το συγκεκριμένο ζήτημα, με σκοπό να γίνει ότι είναι δυνατό για τη δικαίωση του αγώνα τους.

Η κατάληψη του Ε.Κ.Ι. εκφράζει αμέριστα την αλληλεγγύη της στο δίκαιο αγώνα των εργαζομένων.

Ο ΑΓΩΝΑΣ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΕΙΝΑΙ ΑΓΩΝΑΣ ΟΛΩΝ ΜΑΣ


Ακολουθεί η ανακοίνωση των εργαζομένων



Σωματείο Εμποροϋπαλλήλων και Λοιπών Ιδιωτικών Υπαλλήλων

Ν. Ιωαννίνων

Σωματειακή επιτροπή εργαζομένων στην επιχείρηση Καρυπίδης

Ν. Ιωαννίνων


Ανακοίνωση



Εμείς οι εργαζόμενοι του εργοστασίου Καρυπίδης, αγανακτισμένοι από τα χρόνια προβλήματα και τις σκληρές συνθήκες εργασίας που ζούμε και με αφορμή το γεγονός ότι έχουμε να πληρωθούμε αρκετούς μήνες οι περισσότεροι, προχωρήσαμε σε επίσχεση εργασίας από την Παρασκευή 19/12 ως ένα μέτρο πίεσης για να εκπληρωθούν άμεσα τα αιτήματά μας.


Καλούμε για άλλη μια φορά να κάνουμε υπομονή, εμείς που χύνουμε καθημερινά όλα αυτά τα χρόνια τον ιδρώτα μας πλάι στις μηχανές για ν'αυξάνουν τα κέρδη της εργοδοσίας. Δεν πάει άλλο. Έχουμε το δικαίωμα να θέλουμε να περάσουμε ανθρώπινα τις γιορτές με τους δικούς μας ανθρώπους. Έχουμε το δικαίωμα να θέλουμε να δουλεύουμε σε καλύτερες συνθήκες εργασίας.


Διεκδικούμε:



  1. Άμεσα να καταβληθούν τα απλήρωτα δεδουλευμένα σε όλους τους εργαζόμενους,Έλληνες και μετανάστες.


  2. Να τηρηθεί η κλαδική σύμβασή εργασίας για τον υπολογισμό των μισθών, λαμβάνοντας υπόψη 3ετίες, επιδόματα, υπερωρίες, νυχτοκάματα, αργίες κ.λ.π. και να γίνεται έγκαιρα η καταβολή των μισθών κάθε μήνα.


  3. Να τηρηθεί συνολικά η εργατική νομοθεσία για τα δικαιώματα των εργαζομένων (τήρηση 8ωρου, βάρδιες, διαλείμματα, χορήγηση αδειών, ρεπό). Οι εργαζόμενοι να εργάζονται με βάση το μηνιαίο πρόγραμμα εργασίας και όχι όποτε θέλει ο εργοδότης.


  4. Οι εργαζόμενοι να εκτελούν αποκλειστικά και μόνο τις εργασίες που προβλέπονται από την σύμβαση εργασίας και την ειδικότητά τους.


  5. Η αγορά του εξοπλισμού των εργαζομένων να είναι αποκλειστική ευθύνη της επιχείρησης.


  6. Κανένας εργαζόμενος να μην προσφέρει απλήρωτη προσωπική εργασία για λάθος που προέκυψε κατά την διαδικασία της παραγωγής παρά μόνο αν υπάρχουν αποδείξεις ότι πρόκειται για δόλια ενέργεια και συμφωνεί σε αυτό και το σωματείο.


  7. Τήρηση όλων των κανόνων υγιεινής και ασφαλείας.


  8. Κατάργηση των καμερών παρακολούθησης.


  9. Βελτίωση των συνθηκών διαμονής των συναδέλφων μεταναστών.

Γνωρίζουμε ότι τα προβλήματά μας δεν είναι ξεκομμένα από τα προβλήματα γενικότερα όλων των εργαζομένων. Στο όνομα της κρίσης έρχονται χειρότερες μέρες καθώς μας ετοιμάζουν νέα αντιεργατικά μέτρα. Φτάνει πια. Αρκετά κέρδη έβγαλαν στις πλάτες μας, δεν θα πληρώσουμε τώρα και την κρίση τους. Είμαστε αποφασισμένοι μαζί με το σωματείο μας να παλέψουμε να μην περάσουν τα μέτρα αυτά, να διεκδικήσουμε αιτήματα που αντιστοιχούν στις σύγχρονες ανάγκες μας.


Καλούμε όλα τα εργατικά σωματεία να συμπαρασταθούν στο δίκαιο αγώνα μας. Καλούμε τους συναδέλφους στις άλλες επιχειρήσεις που βρίσκονται στην ίδια θέση μ' εμάς, να ακολουθήσουν το παράδειγμά μας. Να πιστέψουν στις δυνάμεις τους. Ενωμένα, οργανωμένα, να συσπειρωθούν στο σωματείο τους και να διεκδικήσουν όσα τους ανήκουν.


Γιάννενα


12/12/08

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου